23-04-07

ASPE Pieter - De Japanse tuin

 

apdjt

 

Motivatie van de keuze:
Dit boekje werd me door ECI aangeboden ter gelegenheid van hun veertigjarig bestaan. Het kleine formaat maakte het een ideale kandidaat om me te vergezellen op een groepsweekend in de Hoge Venen.

De achterflap:
Hasselt. In het water van de Kom aan de Kolenkaai, vlak bij een discotheek, steekt het hoofd van het lijk van een jonge man boven het dunne ijslaagje uit. Een zestienjarige discotheekbezoekster die over de kaaimuur staat te kotsen, doet de lugubere ontdekking. De charmante hoofdinspecteur Lies Rutten en Rudi Nelissen, een collega met wie ze bijzonder goed kan opschieten, gaan op onderzoek uit. Eerst begeven ze zich naar de provinciale bibliotheek van Hasselt, want op het lichaam van het slachtoffer werd een lidkaart van de bibliotheek gevonden, de enige verwijzing naar zijn mogelijke identiteit.
Onvermoede zaken komen aan het licht. In het culturele en zakelijke leven van Hasselt speelt zich meer af dan een onschuldige Limburger zou kunnen vermoeden... En naar goede gewoonte hebben de speurders zelf ook geen onberispelijke levenswandel en durven ze het onderzoek wel eens een zetje geven.


Bespreking:
Deze 121 bladzijden tellende novelle dateert al uit 2002, maar is nu, ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan van de boekenclub ECI heruitgegeven als geschenkboekje voor de leden.

Aan de Hasseltse kanaalkom wordt het lijk ontdekt van een tiener. De lokale politie, in de personen van de charmante en pientere Lies Rutten en haar hondstrouwe partner Rudi Nelissen, voert het onderzoek, en als sommige van de ondervraagde getuigen wat later de dood vinden, blijk dat ze het deksel van een stinkend potje, vol chantage en corruptie getild hebben.

In zijn vertrouwde stijl loodst de auteur ons door een verhaal dat goed in elkaar zit, met een mooi uitgewerkt hoofdpersonage. Er is zelfs aan een figurantenrol voor Van In gedacht.

Maar Aspe had er beter aan gedaan om het verhaal iets meer uit te werken, want hij introduceert een groot aantal personages en laat zo veel gebeuren dat het echt op die 121 bladzijden gepropt staat. Als het verhaal wat breder uitgesmeerd werd, was het voor de lezer makkelijker geweest om al die personages en hun onderlinge verbanden in zich op te nemen. Nu was je verplicht regelmatig eens terug te bladeren om op te zoeken bij welk personage een bepaalde naam weer hoorde.

De Japanse tuin is een tussendoortje dat net niet het niveau haalt dat we van Pieter Aspe verwachten.

Mijn score: 5/10

EOB

 

15:21 Gepost door Eric Diepvens | Permalink | Commentaren (8) | Tags: aspe_pieter, nederlandstalig |  Facebook |

Commentaren

Probleem Ik Heb Het Boek Uitgelezen, Maar Ik Snap nog Altijd Niet Waarom De Titel: De Japanse Tuin Noemt
Weet Jij dat Misschien?

Gepost door: Iemand Die Hulp Nodig Heeft | 28-05-08

@ Iemand die hulp nodig heeft Het is weer een tijdje geleden dat ik dat boekje las. Ik kan dus niet met zekerheid meer zeggen of de Japanse Tuin erin voor komt of niet.
Maar volgens mij was toen het boekje verscheen Hasselt zeer bekend voor zijn grote Japanse Tuin. In die dagen de enige - zoniet de grootste - in België (Ondertussen is er ook een gezellig exemplaar te vinden in Oostende)
Link: http://www.hasselt.be/content/collections/record.php?ID=92&back=

Gepost door: Rikkesoft | 28-05-08

De Japanse Tuin Ik heb het boek gelezen maar ik snap niet waarom de titel De Japanse Tuin noemt?

Gepost door: jordy Van Den Bergh | 19-02-10

De Japanse Tuin Ik heb het boek gelezen maar ik snap niet waarom de titel De Japanse Tuin noemt?

Gepost door: jordy Van Den Bergh | 19-02-10

Ik vond het een prachtig boek. Maar toch met een moeilijk einde. Omdat de dader niet veel in het boek voorkwam, waardoor het ook onverwacht was dat meneer Schepers de dader was.
Zoals andere in deze blog al hadden gezegd begrijp ik ook niet waarom de titel de Japanse tuin noemt.

Gepost door: Ruben | 25-02-10

Ik vond dit een zeer goed boek. de moord op Anja komt doordat schepers de japanners buiten Vlaanderen wou houden daarvoor kreeg hij veel geld. de japanners wouden bedrijven vestigen in Limburg, De Vlaeminck vond dit aantrekkelijk en legde reeds een Japanse tuin aan in Hasselt om de Japanners zich thuis te voelen. In Hasselt staat ook de eerste Japanse tuin van België.

Gepost door: Robie Bogemans | 11-01-12

we moesten een thriller lezen voor school en heb de japanse tuin van Pieter Aspe gekozen. Ik heb het boek gelezen maar ik begrijp het boek niet. Waarom zijn de slachtoffers vermoord, wat heeft schepens ermee te maken?? HELP MIJ ^^

Gepost door: Mathias | 12-02-12

Kan iemand me uitleggen waarom de titel: De Japanse Tuin heet, want die titel kom helemaal niet voor in het boek om een beschrijving daarvan. Ik vind daarom dat de titel slecht gekozen is, want door het lezen door ben ik er nogsteeds niet achtergekomen waarom het de japanse tuin heet???????

Gepost door: vfjhfcgj | 17-12-13

De commentaren zijn gesloten.