07-05-07

DE CONINCK Christian - De Praagse connectie

 

dccdpc

 

Motivatie van de keuze:
Crimezone bezorgde me het debuut van een commissaris van de Brusselse politie. En ik kijk er altijd naar uit om kennis te maken met het werk van een voor mij onbekend auteur.


De achterflap:
Stijn Goris, commissaris bij de lokale politie in Brussel, is getuige van een vliegtuigcrash op het strand van Koksijde. De piloot woonde in Brussel en Goris krijgt de opdracht een onderzoek naar hem te voeren. Samen met zijn inspecteur Pauwels komt hij een russische maffiabende op het spoor die handelt in drugs, porno en kinderen. Het onderzoek leidt de commissaris en zijn collega naar Praag en Amsterdam. Voor Goris is de speurtocht een confrontatie met zijn eigen, door misbruik getekende jeugd.


Bespreking:
Christian De Coninck is commissaris en woordvoerder bij Brusselse politie. Het mag dan ook niet verwonderlijk zijn dat de hoofdpersonen in zijn debuut ook speurders zijn uit de Belgische hoofdstad.

Commissaris Stijn Goris is aan het uitwaaien aan het strand van Koksijde als er voor zijn ogen een vliegtuigje neerstort. Daar de piloot woonachtig was in Brussel, krijgt Stijn toevallig de vraag om eens langs te gaan bij de flat van de man. Dit huisbezoek is het begin van een zaak die begint met een ongeluk en evolueert tot mensenhandel. En voor Stijn en zijn collega Stef Pauwels het goed en wel beseffen zitten ze op het spoor van een Russische maffia organisatie, die hun lucratieve handel niet zonder slag of stoot willen opgeven.

Tijdens het lezen was er regelmatig het gevoel dat de lezer het verhaal van op een afstand mocht overzien. Een beetje als een toeschouwer in de loge tijdens de opvoering van een toneelstuk. Hierdoor wordt automatisch ook een zekere afstandelijkheid geschept tussen lezer en verhaal, waardoor men zich weinig betrokken voelt bij het hoofdpersonage, ondanks zijn intrigerende verleden, dat maar bij mondjesmaat onthult wordt. Het boek geeft, voor een groot deel, de indruk dat het de neergeschreven observaties zijn van een zaak gezien door de ogen van een buitenstaander.

Maar de auteur vertelt het relaas met een ongelooflijk vlotte schrijfstijl, die zeer aangenaam is om lezen. Voegen we daarbij een verhaallijn die, ondanks zijn hoge mate van rechtlijnigheid, het hoofdpersonage een mooi gevarieerd aanbod van valkuilen voor de voeten gooit, en het resultaat is een goed boek.

Maar toch kan het nog beter, want het gemak waarmee het hoofdpersonage door het verhaal raast, is bij momenten moeilijk voor waar aan te nemen: bijna nergens loopt het mis, weet het hoofdpersonage het niet meer of krijgt hij zijn nul op het request. Wel prachtig beschreven is de wijze waarop Stijn Goris ingehaald wordt door zijn eigen verleden en hij op een bepaald moment zichtzelf tegenkomt tijdens het onderzoek.

Ook kan er nog geschaafd worden aan het modelleren van de verschillende personages, want alleen het hoofdpersonage is zeer goed uitgewerkt. Al de andere karakters lijken maar figuranten in de Grote Stijn Goris show.

Al bij al is De Praagse connectie toch een goed debuut dat plezierig was om lezen van een auteur die nog groeimarge heeft.

Mijn score: 7
/10

EOB

 

20:00 Gepost door Eric Diepvens | Permalink | Commentaren (4) | Tags: de_coninck_christian, nederlandstalig |  Facebook |

Commentaren

de praagse connectie Alleszins bedankt voor de lovende commentaren en de opbouwende kritiek, waarmee ik in het of de volgende boeken zeker rekening zal mee houden. Het is altijd leuk om feedback van lezers te krijgen. Nog veel succes met uw blog.

Gepost door: C. De Coninck | 09-05-07

De Praagse Connectie Ik wacht reeds op een volgend werk van Christian!
Zeer vlot en spannend boek!

Gepost door: Paula Simon | 08-10-07

De Praagse Connectie We wachten met spanning op het volgende verhaal.

Gepost door: Dewinter Daniel | 22-02-08

Het boek leest zeer vlot en is bij momenten zeer spannend. Je komt ook veel en realiteitsgetrouwe dingen te weten over het leven van een inspecteur, wat ik zeer interessant vind.
Door dit verhaal heb ik zin gekregen om meer boeken uit de reeks te lezen!

Gepost door: Robbe Neus | 05-03-15

De commentaren zijn gesloten.