06-06-12

APPEL René - Van twee kanten

 

arvtk.jpg

 

De eerste zin
Iedereen was lief, iedereen was aardig, alle mensen hielden innig van haar.


De korte inhoud
Doktersassistente Fransien Wagtendonk heeft het moeilijk als haar vader onverwacht komt te overlijden. Gelukkig ondervindt ze veel steun van haar buurvrouw Tosca. Toch ziet ze pas echt een nieuwe toekomst voor zich als Rob Laarman, een ondernemende organisatieadviseur, op haar pad verschijnt. Fransien en Rob trouwen, maar al snel komen de twijfels en daarmee ook de angst. Hoe zit het met het verleden van Rob? Waar voert hij eigenlijk zijn werk uit? En waarom blijven de kinderen uit zijn vorige huwelijk voor Fransien verborgen? Buurvrouw Tosca wakkert het wantrouwen aan, maar het is de vraag welke rol haar eigen belangen daarbij spelen.


Het volledige rapport
De Nederlandse taalkundige René Appel leeft al sinds 2003 van zijn pen. Hoewel hij de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt heeft, blijft hij nog altijd actief als misdaadauteur.
In het verleden mocht hij al twee maal de Gouden Strop in ontvangst nemen voor De derde persoon en Zinloos geweld. Met Van twee kanten stak hij in 2010 zijn elfde nominatie voor deze prijs op zak; een record.

Hierin maken we kennis met Fransien Wagtendonk, die net afscheid neemt van haar vader, de eigenaar van een scheepswerf. In haar verdriet vindt ze steun bij twee mensen: haar lesbische buurvrouw en vriendin Tosca en de gladde jongen Rob Laarman. Ondanks de vele onbeantwoorde vragen betreffende zijn verleden treedt ze met hem in het huwelijk, maar de wittebroodsweken zijn van korte duur als blijkt dat Robs verhaal barstjes begint te vertonen. Fransien kan gelukkig terugvallen op Tosca, maar de tol is hoog.

De wereld van de literaire thriller, het label dat ook dit boek meekreeg, wordt gedomineerd door de vrouwelijke auteurs. Maar al jaren weet René Appel zich zowat als enige man te handhaven. Door zijn personages wat verder uit te diepen en de lezer inzicht te verschaffen in hun denkwereld, weet de auteur zich te onderscheiden van zijn veelal blonde genregenotes. Eigenlijk heeft Van twee kanten alle eigenschappen van een rasechte psychologische thriller, want zowat alle spanning wordt gegenereerd door wat er omgaat in het hoofd van het hoofdpersonage, met een magistraal halfopen einde als klap op de vuurpijl.

Het verhaal is verder professioneel opgebouwd rond twee klassieke thema’s: enerzijds het feit dat men voorzichtig moet zijn met het kiezen van je vrienden als men net met stip gestegen is op de lijst der kapitalisten. En anderzijds het mooie spreekwoord: “Al is de leugen nog zo snel, de waarheid achterhaalt ze wel.”
Vrijwel de hele plot is beheerst en geloofwaardig uitgeschreven, met enkel een zwakke plek in het huwelijk tussen de twee hoofdrolspelers. Het is namelijk nogal moeilijk te aanvaarden dat men in het huwelijk zou treden met iemand die zijn verleden totaal afdekt, zelfs in het geval van een meegaande vrouw als Fransien.

Maar het overheersende gevoel blijft dat René Appel geprobeerd heeft één van zijn prijswinnende boeken opnieuw te schrijven. Net zoals Bob Mendes een deel van de plot van zijn De kracht van het vuur hergebruikte om De kracht van het bloed te schrijven, vertoont Van twee kanten opvallend veel gelijkenissen met De derde persoon.

Van twee kanten is een alles bij elkaar genomen een goede psychologische roman, die kan beschouwd worden als een typisch kind van zijn geestelijke vader. En René Appel van zijn kant, bewijst dat het overschrijden van de pensioengerechtigde leeftijd niet hoeft te betekenen dat men afgeschreven - of in dit geval uitgeschreven – is.

Het definitieve verdict: 6/10

EOB.JPG

 

De commentaren zijn gesloten.