22-06-12

ASPE Pieter - Eiland

 

ape.jpg

De eerste alinea:
‘Heb jij Pierre vandaag al gezien?’

De korte inhoud
Pierre is een Bruggeling die zijn vaderland ruim tien jaar geleden verruilde voor de rust en de ongereptheid van de Bretonse kust.
Op de plek van het voormalige klooster van de Arme Klaren in Brugge, nu een soort verscholen enclave van een twintigtal exclusieve stadswoningen, zijn vier bewoners druk in gesprek nadat het lijk is gevonden van de man die de Pierre uit de openingsscène blijkt te zijn.
Pieter Van In arriveert snel ter plaatse en treft tot zijn genoegen een stukje Brugge aan dat hij niet kende. Bij de ondervraging van de bewoners stelt Van In vast dat ze allemaal erg aan hun privacy vasthouden. Het lijkt wel of ze collectief iets te verbergen hebben. Is de serene stilte van de site slechts schijn? Wat is de band tussen de vier bewoners die de moord becommentariëren? Delen zij meet met elkaar dan alleen hun poetsvrouw? Zijn er in het verleden van elk van de bewoners zaken die het daglicht niet verdragen?


Het volledige rapport
Dertig titels op zeventien jaar tijd. Meer dan twee miljoen verkochte boeken. In navolging van Hendrik Conscience – de man die zijn volk leerde lezen – mag de West-Vlaamse auteur Pieter Aspe met recht beschouwd worden als de man die zijn volk thrillers leerde lezen.

Met het vaste speurdersduo Pieter Van In en Guido Versavel als gids, laat de auteur zijn publiek genieten van ettelijke markante plekjes van de provinciehoofdstad Brugge en het ommeland. Hoewel Eiland deels gesitueerd is in en rond de Bretoense Golfe du Morbihan, staat er weer een pittoresk stukje Brugge centraal: een modern straatje dat erg doet denken aan een begijnhof. In deze Colettijnenhof, wordt het levenloze lichaam gevonden van Pierre, die al jaren een chambres d’hôtes uitbaat in de buurt van Béluré. Wat bracht de man terug naar zijn geboortegrond? En hebben de vier buren, die het slachtoffer persoonlijk kennen, iets te maken met zijn dood? En hoe zit het met hun gemeenschappelijke poetsvrouw? Vragen genoeg, die het hoofdpersonage gewoontegetrouw probeert te beantwoorden onder het genot van een of meerdere Duvels.

Naast de spannende verhaallijn is de evolutie van het privéleven van de hoofdpersonages minstens even belangrijk in Aspes boeken. Dit hoge soapgehalte vormt samen met de herkenbaarheid het bindmiddel tussen de auteur en zijn publiek.

Kortom met een boek van de hand van Pieter Aspe weet de lezer waar hij aan begint en wat hij mag verwachten. Eiland past perfect in de reeks van de Vlaamse tegenhanger van Appie Baantjer. Dit is zowel het sterke als het zwakke punt van de auteur. Hoewel hij erin slaagt een constant aanvaardbaar niveau te handhaven, weet hij echter zelden of nooit te verbazen.

Eiland is dan ook gewoon een degelijke Aspe met een evenwichtige mix van politieroman en soap.

Het definitieve verdict: 6/10

EOB.JPG

21:39 Gepost door Eric Diepvens | Permalink | Commentaren (0) | Tags: aspe_pieter, nederlandstalig, belgië, 6, policier, whodunit, whydunit, serie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.