01-11-12

BOERSMA Marelle - Complex

 

bmc.jpg

 

De eerste zin:
Nog een laatste rondje, nam ze zich voor, dan was het wel weer genoeg voor vandaag.

De korte inhoud
Journaliste Fenna vertrekt naar India, waar ze samen met fotograaf Ben een reportage gaat maken over een Nederlandse onderzoeker. Die is bezig met de ontwikkeling van een revolutionair medicijn op het gebied van de wondheling. Maar als ze erachter komt dat arme Indiase sloebers misbruikt worden ten behoeve van dit medische onderzoek, verandert de eerst gastvrije onderzoeker in een angstaanjagende persoonlijkheid… Wat is de prijs die ze moeten betalen voor hun nieuwsgierigheid?

Marjet, de hartsvriendin van Fenna, is l sinds haar jeugd ontevreden over haar uiterlijk. Als ze wordt geselecteerd voor een nieuw make-over programma, lijkt een droom uit te komen. Voor het oog van heel televisiekijkend Nederland zal zij, in het programma Bodymorfose, van een lelijk eendje veranderen in een mooie zwaan.
Maar als de eerste kandidaten ziek worden, en enkelen zelfs overlijden, vreest Fenna voor het leven van haar vriendin. Marjet heeft echter maar één ding voor ogen: een cosmetische operatie. Fenna ziet zich geplaatst voor een dilemma: moet ze Marjet steunen om die liefste wens ui te laten komen? Of juist waarschuwen voor de privé-kliniek, waar met levens gespeeld lijkt te worden?


Het volledige rapport
Onder invloed van het succes van de literaire thriller lijkt het of bij onze noorderburen zowat elke blondine aan het schrijven is geslagen en wordt uitgegeven. Tussen die vrouwen bevindt zich ook Marelle Boersma, die in 2005 debuteerde met Nephilia’s netwerk. Twee boeken en evenveel jaar later volgde Complex, waarin ze de journaliste Fenna Faassen introduceerde die ook nog in een aantal van haar meer recente boeken zou terugkeren. Anno 2012 behoort ze al tot de gevestigde waarden, want begin volgend jaar verschijnt haar zevende boek met als titel Moederziel.

Zoals de achterflap al aangeeft valt Complex uiteen in twee grote stukken. Het gevoel dat twee aparte verhalen losjes met elkaar verbonden werden tot een enkel boek zal de lezer bijna tot op het eind door het hoofd blijven spoken. Enerzijds is er de verhaallijn in India, waar Fenna en haar fotograaf een reportage maken over een Nederlander die een hospitaal leidt dat gratis zorgverlening biedt aan de armen. Maar dit is slechts een manier om een quasi onuitputtelijke bron van onwetende en monddode proefpersonen aan te boren om Complex, een revolutionair wondhelend medicijn, te testen en verbeteren, zonder aan de strikte reglementering van Europa te moeten voldoen. Anderzijds is er Fenna’s vriendin Marjet, die besluit haar lichamelijke complexen te bestrijden met plastische chirurgie. Wanneer ze uitverkoren wordt als hoofdpersonage in een reality show op televisie, is het hek helemaal van de dam, en gaat ze voor een volledige gedaanteverwisseling bij de privékliniek, die als geldschieter fungeert van het Indische onderzoeksinstituut. Net voor Marjet opgenomen wordt, blijken enkele andere patiënten ernstige naweeën te hebben van hun cosmetische chirurgische ingrepen. Er valt zelfs een dode… Deze twee verhaallijnen worden samen gehouden door een dun derde draadje, dat als een duiveltje uit een doosje tevoorschijn springt.

Marelle Boersma vindt een originele insteek in de materie en brengt voldoende variatie aan in het verhaal om de lezer moeiteloos bij de les te houden. Complex is zeer gedurfd van opzet, want de hoofdmoot van dit werk is eigenlijk maar afleiding van de kern, die heel compact gehouden werd. Deze structuur, ondersteund door de vlotte pen van de auteur, en de aangename personages maken van Complex een van de betere literaire thrillers die tot op heden door mijn handen gingen.

Alleen is het jammer dat de, bijna Amerikaans aandoende, belerende wijsvinger zo prominent geheven wordt. De les voor het vrouwelijke doelpubliek - bezint eer ge begint aan plastische chirurgie – wordt er net iets te opvallend ingelepeld en te frequent herhaald.

Het definitieve verdict: 7/10

EOB.JPG


De commentaren zijn gesloten.