06-11-12

BARCLAY Linwood - Zonder een woord

 

blzew.jpg

De eerste zin:
Toen Cynthia wakker werd, was het zo stil in huis dat ze dacht dat het zaterdag moest zijn.

De korte inhoud
Middelbare scholiere Cynthia Archer wordt op een ochtend wakker en ontdekt dat haar vader, moeder en broertje weg zijn. Er ligt geen briefje, er wordt niet gebeld. Er wordt gewoon nooit meer iets van hen vernomen.
Vijfentwintig jaar later weet Cynthia, inmiddels getrouwd en moeder van een dochtertje, nog steeds niet wat er is gebeurd. Als ze te gast is bij een Spoorloos-achtig televisieprogramma komt alles in een stroomversnelling.


Het volledige rapport
Van deze Amerikaans-Canadese auteur zijn er in het Nederlandse taalgebied ondertussen vier titels verschenen, maar Linwood Barclay heeft al elf spannende boeken achter zijn naam staan. De eerste vier boeken van zijn hand – serie komische thrillers - werden nooit vertaald en hij heeft ook nog drie werken die recenter zijn dan het dit jaar verschenen Kijk niet weg. Daarnaast schreef hij ook nog satire en non-fictie.

De eerste Nederlandstalige Barclay verscheen in 2007: Zonder een woord, waarin de puberende Cynthia Archer in 1982, na een zwaar nachtje stappen wakker wordt in een lege ouderlijke woning. Haar ouders en broertje zijn spoorloos verdwenen, en hebben niet de minste aanwijzing achtergelaten.
Vijfentwintig jaar van onzekerheid later, lijkt haar deelname aan een opsporingsprogramma op televisie aan de basis te liggen aan een reeks gebeurtenissen die in verband staan met haar verdwenen familie. Samen met haar man Terrence Archer zet ze alles op alles om het contact met haar naaste bloedverwanten te herstellen of op zijn minst het mysterie van hun verdwijning te ontrafelen.

Linwoord Barclay heeft ervoor gekozen om het verhaal te vertellen in de ik-vorm, gezien door de ogen van de man van Cynthia. Door deze ongebruikelijke vertelvorm, waarin de ik-persoon niet samenvalt met het echte hoofdpersonage, geeft de auteur niet alleen de mogelijk om het verhaal te vertellen, maar tevens kan hij haar gedrag observeren, relativeren en in vraag stellen waar nodig, wat een extra dimensie aan het boek geeft.

Zonder een woord, was het eerste van zijn boeken waarin gewone mensen zich ontpoppen tot pitbulls om hun familie redden als hun gezinsleven ontregeld wordt. In dat opzicht ligt zijn thematiek in hetzelfde vakje als de boeken van Patrick De Bruyn.
Het intrigerende verhaal wordt verteld met een absoluut minimum aan personages om alle plotwendingen op te vangen, waardoor het zeer compact en overzichtelijk blijft, zonder echter voorspelbaar te worden. In tegendeel zelfs: tot ver over de helft van het boek, leeft bij de lezer de vrees dat het voor de auteur onmogelijk wordt met een bevredigende en tegelijk geloofwaardige verklaring voor de dag te komen. Maar dat is buiten Linwood Barclay gerekend, want hij slaagt er met brio in het verhaal in stijl en zonder losse eindjes te beëindigen.

Zonder een woord betekende voor Linwood Barclay zijn internationale doorbraak en het begin van een voltijds schrijverschap. Volkomen terecht zo blijkt, want dit werk ontgoochelt niet. Nee, het heeft alles in zich wat van een goede thriller verwacht wordt en is dan ook een aanrader voor elke liefhebber van het genre.

Het definitieve verdict: 8/10

EOB.JPG


18:55 Gepost door Eric Diepvens | Permalink | Commentaren (0) | Tags: barclay_linwood, vertaald, canada, 8, familiedrama, whatif, alleenstaand |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.