26-12-12

HAYDER Mo - Huid

 

hmh.jpg

De eerste zin:
De huid is een orgaan.

De korte inhoud
Als op een warme ochtend in mei het lichaam van een jonge vrouw wordt gevonden bij een verlaten spoorweg net buiten Bristol, wijst alles op zelfmoord. Maar rechercheur Jack Caffery twijfelt. Hij verdenkt iemand anders, een rover die zich voortdurend verbergt, ongezien huizen insluipt en hem dicht op de huid zit. Caffery is voor het eerst sinds lange tijd bang.
Hij krijgt hulp van politieduiker Flea Marley. Zij begint zich af te vragen of hun relatie niet meer is dan puur professioneel. Dan ontdekt zij iets in haar persoonlijke leven wat alles verandert. En deze keer kan niemand haar helpen, zelfs Caffery niet…Het volledige rapport
De Britse Mo Hayder is met haar bibliografie van acht titels al een vaste waarde geworden in de wereld van het spannende boek. Maar omdat ze er maar niet in lijkt te slagen om werken van een constant degelijk niveau af te leveren, mist ze toch de aansluiting met echt grote namen, die iedereen in huis wil hebben. Naar eigen zeggen is ze een liefhebster van open eindes en verhalen waarin niet alles uitgespeld is. En dat zullen we geweten hebben …

Huid, dat al enkele jaren oud is, is haar zesde boek en het vierde met Jack Caffery in de hoofdrol. Daarnaast is het tweede boek waarin duikster Phoebe ‘Flea’ Marley ten tonele wordt gevoerd en het is eveneens deel twee in de “Walking man” subserie.

Huid kan niet anders dan beschouwd worden als een overgangsboek, want het borduurt verder op twee verhaallijnen die al in Ritueel geopend werden, maar geen van beide wordt in dit boek afgesloten. Daarnaast worden er nog eens twee nieuwe verhaallijnen aangesneden, waarvan eentje – dat betrekking heeft op de titel - zich lijkt te beperken tot dit verhaal, maar zelf dat wordt niet proper afgewerkt, zodat de lezer achterblijft met vraagtekens omtrent de motieven van de dader. Het moge duidelijke zijn: de auteur snijdt teveel onderwerpen aan, waardoor er niet genoeg bladzijden overblijven om ze allemaal tot tevredenheid uit te werken. Het is te hopen dat in Diep, het volgende deel in de serie, één en ander rechtgezet wordt. Maar Huid lijkt nog het meest op een boek waarvan de eerste en de laatste hoofdstukken zijn verwijderd. En dat is een ramp voor de toevallige koper, die dit boek zou uitkiezen om eens kennis te maken met de vertelselen van deze blonde Britse.

Toch is het niet allemaal kommer kwel, want bij momenten bewijst Mo Hayder dat ze wel degelijk een verhaal kan vertellen, maar dit een hel boek lang volhouden zit er deze keer niet in: ze heeft briljante ideeën, maar laat het meermaals afweten in de uitwerking.

Het sterke punt bij uitstek zijn de personages die Mo Hayder uit haar pen laat vloeien. Dat rechercheur Caffery getormenteerd is en eigenzinnig handelt, weten de volgers van deze boeken al wel, maar deze keer krijgt ook Flea haar portie schuldgevoel over zich heen. En in een poging een en ander recht te zetten, toont ze zich echt menselijk, waardoor ze haar eigenbelang laat primeren. Of hoe elk van ons maar een dun laagje beschaving hoeft weg te wassen om te veranderen in een egoïst, waarvoor alleen overleven telt. Het spelen met deze grenzen, en het beschrijven van de overschrijding ervan, beheerst de auteur tot in de details

Een Mo Hayder ter hand nemen heeft wat met gokken: zal het boek deze keer goed zijn? Of niet? Wat betreft Huid is het dus net niet. Want het boek is noch mossel noch vis en eindigt ontgoochelend, waardoor de lezer ontevreden en onvoldaan achterblijft en de geïnvesteerde leestijd als verloren beschouwd in plaats van welbesteed. Na Duivelseiland slaat de auteur met Huid de plank weer mis, wat mij achterlaat met een dilemma: ik zou snel Diep ter hand moeten nemen omdat de verhaallijnen nu nog fris in het geheugen zitten, maar Huid geeft me absoluut niet de zin om dat te doen.

Het definitieve verdict: 4/10

EOB.JPG


Commentaren

beste,

verkoopt u toevallig het boek huid van mo hayder?
Ben er al een eeuwigheid naar op zoek

bedankt

Gepost door: rhea | 11-07-14

De commentaren zijn gesloten.