15-01-13

GERRITSEN Tess - Diagnose besmet

 

gtdb.jpg

De eerste zin: 
Een scalpel is een prachtig ding.

De korte inhoud
Dokter Toby Harper heeft nachtdienst op de eerstehulpafdeling van het Springer ziekenhuis als er een man in kritieke toestand wordt binnengebracht. De verwarde man reageert nauwelijks op de behandeling en verdwijnt spoorloos. Voor Toby hem kan vinden wordt ze geconfronteerd met een nieuwe patiënt met dezelfde symptomen. Hij komt uit hetzelfde luxe verzorgingscomplex. Toby ontdekt dat er in de privékliniek van het tehuis hormooninjecties worden gegeven aan vermogende bejaarden. De machtige artsen van Brant Hill deinzen nergens meer voor terug….Het volledige rapport
Vooraleer de Amerikaanse interniste Tess Gerritsen bekendheid verwierf met haar reeks boeken over rechercheur Jane Rizzoli en schouwarts Maura Isles schreef ze een aantal op zichzelf staande boeken die zich afspelen in de medische wereld. De eerste twee titels – Hartslag en Diagnose besmet - werden niet zolang geleden heruitgegeven als duoboek, wat een ideale gelegenheid schept om kennis te maken met de eerste stappen van deze auteur in de wereld van het spannende boek.

In Diagnose besmet, dat vijftien jaar geleden voor het eerst in de winkels te vinden was, wordt spoedarts Toby Harper geconfronteerd met een paar oudere patiënten die zich vreemd gedragen en die niet lijken te reageren om welke behandeling dan ook. Al snel blijkt dat beide patiënten verblijven in een duur en rijkelijk uitgerust complex voor ouderen, waar ze beiden een kuur volgen die belooft hun leven te verlengen en hun oude dag een pak comfortabeler moet maken. Als Toby Harper op onderzoek gaat, stuit ze niet alleen op een doofpotoperatie, maar zet ze haar leven en dat van haar medestanders op het spel…

In haar bekende vlotte schrijfstijl vertelt ze een verhaal dat qua opzet veel gelijkenissen vertoont met Hartslag: een gedreven vrouwelijke arts die laag in de pikorde staat van de kliniek waar ze werkt, ontdekt vreemde praktijken van een of meer collega’s, die ze wil aanvechten. Maar de dienstoversten en directie denken vooral aan het potje gedekt houden, om een schandaal te voorkomen en de goede naam van hun hospitaal te vrijwaren. En de geviseerde artsen op hun beurt stellen zonder mededogen alles in het werk om hun foute praktijken voort te kunnen zetten, waarbij chantage en moord frequent worden aangewend. Bij uitbreiding blijkt dit stramien een constante te zijn in de medische thrillers; een basisgegeven waarop auteurs als Robin Cook en Michael Palmer een heuse carrière uitbouwden in dit subgenre.

Gelukkig springt Tess Gerritsens werk er in de positieve zin uit omdat ze haar belangrijkste personages levensecht weet neer te zetten, door ze naast hun werk nog met een hoop beslommeringen op te zadelen. Hierdoor wordt de band met de lezer aangehaald wat het leesplezier bevordert.

Toch is de ontknoping van Diagnose besmet net iets te overdreven en te ver gezocht om zeer geloofwaardig over te komen.

Voor de rest niets dan lof voor dit meer dan genietbare vroege werk van Tess Gerritsen, die ondertussen met De laatste sterft al vijftien spannende titels achter haar naam heeft staan pronken. Alleen moet de toekomstige lezer er rekening mee houden genoeg tijd te laten tussen twee spannende boeken in de medische sfeer om enige overeenkomstigheden niet op te merken.

Het definitieve verdict: 6/10

EOB.JPG


De commentaren zijn gesloten.