21-01-13

GERRITSEN Tess - De laatste sterft

 

gtdls.jpg

 

De eerste zin:
Op de avond dat de dertienjarige Claire Ward had moeten sterven, stond ze op de vensterbank van haar slaapkamer in Ithica te weifelen of ze de sprong zou wagen.

De korte inhoud
De levens van drie kinderen raken door extreem gruwelijke gebeurtenissen met elkaar verweven: eerst worden hun families vermoord, daarna hun pleeggezinnen. Ze blijven als enige overlevenden over.
De kinderen worden in veiligheid gebracht op de streng beveiligde kostschool Evensong, een internaat voor zwaar getraumatiseerde kinderen dat is opgericht door leden van de Mefisto Club. Maura Isles vertrouwt de gang van zaken op de school niet en wil dat de zestienjarige Julian ‘Rat’ Perkins, die ze kent van een eerdere zaak en ook op Evensong verblijft, een ander onderkomen zoekt.
Rechercheur Jane Rizzoli en Maura storten zich op het onderzoek naar de moorden op de families en zetten hun eigen levens op het spel om de kinderen te beschermen. Kunnen ze het gevaar op tijd afwenden?


Het volledige rapport
De schrijfster waarvan haar ouders China verruilden voor het beloofde land dat de Verenigde Staten van Amerika zijn, is ondertussen wereldberoemd. Is het niet door haar boeken over rechercheur Jane Rizzoli en schouwarts Maura Isles, dan wel door de televisieserie met dezelfde hoofdpersonages, die al aan het derde seizoen toe is.

De laatste sterft is al het tiende deel in de serie met de twee eerder genoemde hoofdpersonages, waarin deze keer zowel Rat - die geïntroduceerd werd in Sneeuwval – als Anthony Sansone van de Mefisto Club, eveneens aanwezig zijn.
Het verhaal begint als drie kinderen op totaal verschillende plaatsen op korte tijd aan de dood ontsnappen. Hun pleegouders hebben echter niet zoveel geluk en laten, net als de ouders van de kinderen twee jaar eerder, het leven. Een van de moorden vond plaats in Boston, waardoor Jane Rizzoli betrokken raakt bij het onderzoek.
De Mefistoclub brengt de kinderen onder in hun internaat Evensong, waar Maura Isles net op bezoek is bij Julian ‘Rat’ Perkins. Maar het veiligheidsgevoel is al snel ver te zoeken als allerhande vreemde zaken vastgesteld worden op het nochtans goed beveiligde domein van de kostschool. Is er iemand bezig een derde poging te wagen om de ontheemde kinderen het leven te ontnemen? Maura en Jane staan voor een raadsel…

Een boek van Tess Gerritsen is, door de haar aangename vertelstijl altijd een plezier om te lezen. Maar in haar nobel streven om haar verhalen zo origineel mogelijk te houden is de plot van De laatste sterft wel erg vergezocht. De auteur moet zich als een volleerd yogi in allerlei bochten wringen om Rat en de Mefisto club te integreren in het verhaal. Misschien zelfs wel een bocht teveel, want de lezer kan aanvoelen dat deze keer het boek net iets minder vloeiend op het papier terecht kwam dan we van deze Amerikaanse gewoon zijn en zelfs verwachten.
Ofwel ligt het gewoon aan mijzelf, want ik was nooit een grote fan van de onverstoorbare Anthony Sansone en zijn club, die overal het kwaad met hoofdletter K in ziet.

Evensong, de belangrijkste locatie, lijkt ook uit te deinen en begint in de verbeelding van de lezer steeds meer en meer de Amerikaanse evenknie te worden van Harry Potters Zweinstein. Niet alleen het gebouw zelf trouwens, maar ook het hele entourage van docenten en leerlingen, die bijvoorbeeld lessen boogschieten voorgeschoteld krijgen.

Het lijkt stilaan bergafwaarts te gaan met Tess Gerritsen. Van Het stille meisje schreef ik al dat het niet haar beste werk was en De laatste sterft staat daar nog een trapje onder. Hoewel het zeker nog te vroeg is om te verklaren dat ze de plank heeft misgeslagen, is de auteur stilaan bezig te verhuizen uit het vakje “zeer goed” om permanent in te trekken bij de gewoon goede boeken.

Het definitieve verdict: 6/10

EOB.JPG


21:22 Gepost door Eric Diepvens | Permalink | Commentaren (0) | Tags: gerritsen_tess, vertaald, usa, 6, familiedrama, policier, whodunit, serie |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.