02-02-13

FRANKE Tess - De beproeving

 

ftdb.jpg

 

De openingszin:
Notohadinegoro!

De korte inhoud
Verdedig je de man die terechtstaat voor de moord op je geliefde? En hoe dan? Wat doe je als je betrokken raakt bij een ontvoering die het land op zijn kop zet? Femke Wolzak belandt in situaties die het uiterste van haar vragen – zowel privé als zakelijk. Ze moet zwenken, haar rug rechthouden, haar rol als advocate afbakenen, in het reine komen met haar geweten – en tegelijkertijd de belangen van haar cliënten in het oog houden. Een ware beproeving.Het volledige rapport
De biografie stelt dat Tess Franke het pseudoniem is van een juriste die met haar familie naar Florida uitweek en daar begon met schrijven. Twee jaar geleden echter bleek dat het de Nederlandse letterkundige en NRC-recensent Gert Jan de Vries was die zich achter deze pennennaam verschool.

De beproeving, dat dateert uit 2008, is het tweede deel van de tot op heden vijf boeken tellende serie over de Amsterdamse advocate Femke Wolzak. Het verhaal pakt de draad op waar het eerste boek stopte, als Femke in de rechtszaal de vermoedelijke moordenaar van de ontknopingsscène in De inwijding verdedigt. Daarnaast wordt ze door de weduwe van een collega onder druk gezet om haar op simpel verzoek juridisch bij te staan in ruil voor een partnerschap in het advocatenbureau. Een overeenkomst waarvan Femke snel spijt krijgt als blijkt dat de weduwe lid is van een godsdienstig gezelschap dat in drie landen poogt de oudste zoon van de Amerikaanse ambassadeur ter plaatse te ontvoeren.

Tess Franke vertelt het verhaal op aangename wijze en gebruik makende van de eerste persoon enkelvoud, wat garant staat voor een ontspannende leeservaring. De beproeving, dat het vooral moet hebben van zijn vaart, is dus uitermate geschikt is om ter hand te nemen op vakantie. Deze lichtvoetigheid maakt het wel zeer verwonderlijk dat het boek werd uitgegeven door De Geus, dat toch bekend staat voor met meer serieuze werk.

Toch roept het verhaal, dat een periode van bijna twee weken beslaat, al snel geërgerde blikken van ongeloof op, want de het hoofdpersonage permitteert zich wel erg veel, deze keer: Naast het feit dat iemand wellicht nooit de potentiële moordenaar van zijn verloofde zal verdedigen, stoort vooral de wijze waarop Femke Wolzak het tijdsgebruik van de rechtbank manipuleert alsmede het sprekende gemak waarmee ze de het klungelende openbaar ministerie inmaakt. Hierdoor komt de topaanklager van dat openbaar ministerie wel in een erg lullig daglicht te staan, wat funest is voor de geloofwaardigheid.

De uitwerking van de personages is minimaal, maar de auteur heeft zich zeker geamuseerd met de naamgeving ervan, want de veel van de familienamen lijken afkomstig te zijn van Nederlandse auteurs van spannende boeken.

De beproeving is een te extravagant verhaal dat weliswaar geen nog geen beproeving was om te lezen, maar dat blijft hangen in middelmatigheid en zich nestelt tussen de toffe tussendoortjes. Gelukkig herpakt de auteur zich met het volgende boek in de reeks, De bezieling, dat bij Anthos gepubliceerd werd, waar de dit soort boeken, mijns inziens, beter thuis hoort.

Het definitieve verdict: 5/10

EOB.JPG


De commentaren zijn gesloten.