21-03-13

LASHNER William - Verdiende straf

 

lwvs.jpg

De openingszin:
Guy Forrest zat op de bordestreden voor het huis toen ik aankwam.

De korte inhoud
Victor Carl, onafhankelijk advocaat te Philadelphia, doet de goede dingen nogal eens om de verkeerde redenen. Wanneer zijn oude studiemaatje Guy Forrest wordt beschuldigd van de brute moord op zijn vriendin, de beeldschone en raadselachtige Hailey Prouix, stemt Carl toe de verdediging op zich te nemen – waarbij hij verzwijgt dat hijzelf ook een heftige relatie met het slachtoffer had en dat hij van plan is om zijn cliënt wel degelijk voor de moord te laten opdraaien. Voor straf. Maar naarmate de zaak vordert, begint Carl te twijfelen. Is Guy wel schuldig? Om alle feiten boven water te krijgen, begint Carl een speurtocht dwars door Amerika, die hem via de Appalachen en Las Vegas naar een kindertehuis in West-Virginia voert, waar hij de schokkende waarheid over het verleden van Hailey Prouix ontdekt. En al die tijd kijkt vanuit de schaduw de moordenaar mee – een moordenaar die net als Victor Carl nog steeds uit is op wraak….

Het volledige rapport
Vooraleer zich voltijds aan het schrijven van boeken te wijden, werkte William Lashner als aanklager voor de staat Washington DC. 
De in de buurt van Philadelphia residerende auteur creëerde in 1995 de advocaat Victor Carl, een man dei kantoor houdt in diezelfde stad en wiens professionele gedrag op de rand van het wettelijke balanceert en soms zelfs die grens overschrijdt. Ondertussen telt deze reeks van rechtbankthrillers, die begon met Meineed al zeven delen.
Daarnaast publiceerde met Beroepsgeheim een op zichzelf staande advocatenthriller en schreef hij in 2007 onder het pseudoniem Tyler Knox een satire op de Amerikaanse manier van leven.

Verdiende straf is het derde deel van de serie en dateert uit 2003: Victor Carl wordt om bijstand gevraagd door zijn vriend Guy Forrest. Victor vindt de man die zijn familie verliet voor een stormachtige liefde met Hailey Prouix, zittend onder het bloed op de veranda van Haileys huis, met een revolver in de hand. Niet alleen dit alleszeggende beeld, maar ook het feit dat Victor zelf ook een passionele relatie had met het slachtoffer, doen hem besluiten om schuldig te pleiten. Maar als Guy maar blijft maar volhouden aan zijn onschuld, begint Victor te twijfelen en gaat hij graven in het verleden van het slachtoffer. Een schokkend verleden dat niet alleen Haileys leven ruïneerde maar ook nu nog bedreigend is voor de gezondheid van Victor Carl en zijn medestanders…

William Lashner vertelt het verhaal in de eerste persoon enkelvoud, wat bevreemdend en bedreigend is als je die ik-figuur dingen ziet doen die eigenlijk niet door de beugel kunnen, want het lijkt alsof de lezer deze handelingen zelf uitvoerde. Maar anderzijds is het lovenswaardig dat de auteur het aandurft een personage neer te zetten dat eens niet de perfectie benadert. Niets menselijks is hem vreemd.
Gelukkig is er regelmatig een licht sarcastisch ondertoontje te bespeuren waardoor het een en ander gerelativeerd wordt.

Het sterkste personage is trouwens niet de hoofdfiguur, maar een van zijn tegenstanders: met name de ervaren maar mysterieuze rechercheur Breger, die in alle gemoedelijkheid zijn werk doet en tegelijk er toch in slaagt zijn zin te krijgen.

Verdiende straf wordt zeer traag opgebouwd waardoor de lezer lang in het ongewisse blijft over de richting die het verhaal zal uitgaan. Het gebrek aan duidelijke lijnen in het eerste deel van het boek zorgt voor een wazigheid, die niet altijd als aangenaam ervaren wordt.

Het plot zit echter goed in elkaar, ondanks het feit dat ik nogal wat moeite had met de geloofwaardigheid van zowel het slachtoffer als het motief voor de moord. 

Verdiende straf is niet slecht en dankt zijn bestaansrecht vooral an zijn dubieuze hoofdpersonage, maar er zijn een pak legal thrillers op de markt die kwalitatief van een hoger niveau zijn.

Het definitieve verdict: 6/10


EOB.JPG


De commentaren zijn gesloten.