26-03-13

MAITLAND Karen - Het gezelschap van leugenaars

 

mkhgvl.jpg

 

De openingszin:
‘Dat is dan geregeld, we begraven haar levend met de ijzeren breidel om.

De korte inhoud
Midzomerdag 1348. De pest maakt zijn entree. Binnen enkele weken zullen steden en dorpen branden onder het gelui van kerkklokken. Een aantal reizigers sluit zich bij elkaar aan om de ineenstorting van wet en gezag voor te blijven.
Wanneer een van hen opgeknoopt aan en boom wordt aangetroffen, blijkt iets in hun midden grimmiger te zijn dan de pest. De runen waarschuwen voor verraad, en het kind dat ze leest dwingt haar reisgezellen hun verhaal te vertellen en de gevolgen daarvan onder ogen te zien.


Het volledige rapport
De Britse Karen Maitland bracht haar kindertijd door op Malta. Later werkte ze in tal van Europese steden en zelf in Nigeria, waar ze de middeleeuwse leefomstandigheden aan de lijve mocht ondervinden. Maar de fascinatie voor die donkere tijden kwam pas bij haar op na een bezoek aan het begijnhof van Brugge. Het zal dan ook wel geen toeval zijn dat ze zich definitief vestigde in Lincoln, een stad in de schaduw van Robin Hoods Sherwood, dat floreerde in de tweede helft van de middeleeuwen en waar het straatbeeld momenteel nog altijd veel referenties vertoont naar die periode.

In 2008 debuteerde ze met Het gezelschap van leugenaars en ondertussen werkt ze volop aan haar vijfde boek. Naast haar op zichzelf staande verhalen maakt ze ook deel uit van de Medieval murderers, een schrijverscollectief dat eveneens historische thrillers publiceert.

Het gezelschap van leugenaars is een roadmovie in boekvorm waarin negen figuren toevallig in elkaars gezelschap terecht komen en ze voortgedreven door de pestepidemie van 1348 beginnen aan een tocht door Zuid-Engeland. De negen hebben slechts een ding gemeen: ze dragen allen een geheim met zich mee dat ze liever voor zich houden, maar dat zich onderweg langzaam, via de runen van een jonge waarzegster, een weg baant naar de oppervlakte. 

Karen Maitland vertelt het verhaal vanuit het oogpunt van het belangrijkste personage van de groep, een door de wol geverfde, rondreizende verkoper van valse heiligenrelikwieën – naar eigenzeggen een verkoper van hoop – die zijn clientèle vindt op jaarmarkten en andere feesten in de streek.

De leessnelheid verhoudt zich recht evenredig tot de traagheid waarmee de groep zich verplaatst door het Middeleeuwse Engeland. Terwijl de groep de geschatte 466 kilometer aflegt met een gemiddelde snelheid van ongeveer 3 km per dag, lag mijn leessnelheid over hetzelfde aantal pagina’s ongeveer de helft lager dan normaal, hoewel er weinig tot geen aanwijsbare oorzakelijke redenen voor te vinden zijn.

Het gezelschap van leugenaars is helemaal geen spannend boek. Het is met moeite zelfs avontuurlijk te noemen, ondanks het feit dat de groep onderweg wel een en ander meemaakt. Van een echt plot is amper sprake, want het verhaal teert op slechts een enkele verhaallijn waarin de gebeurtenissen elkaar serieel opvolgen en de zogenaamd schokkende onthulling aan het eind van het boek mist volledig zijn doel

Een historische roman, dat is het hokje waarin dit boek ondergebracht had moeten worden. Maar dat heeft dan wellicht als consequentie dat er slechts een handvol exemplaren van over de toonbank zouden gegaan zijn.

Eenmaal die ontgoocheling geaccepteerd, kan de lezer genieten van een prachtig uitgetekend historisch kader dat tot leven komt door de anekdotes en de ettelijke kleine gebeurtenissen in de rand waarmee de auteur het boek royaal stoffeerde.

Maar de grootste verdienste van Het gezelschap van leugenaars is echter dat het de lezer een mooie spiegel voorhoudt over onze maatschappij, die opvallend veel gelijkenissen vertoont met die van achthonderd jaar geleden: eigenbelang, willekeur, zelfbehoud, angst voor wat vreemd is en bijgeloof maakten toen de dienst uit, en doen dat nu nog altijd

A novel of the plague staat er op de omslag van het originele werk, een typering die de lading dekt. Maar de Nederlandstalige editie kreeg het stempel Historische thriller opgekleefd. Door deze verlakkerij worden verwachtingen geschapen die nooit ingelost worden, en wordt de lezer even fel bedrogen als de klanten van sommige van de hoofdpersonages in het boek. Dit is dan ook de eerste echte spannende ontgoocheling van dit jaar.

Het definitieve verdict: 4/10 


EOB.JPG


De commentaren zijn gesloten.