26-09-13

ABBOTT Jeff - Vlucht

 

ajv.jpg

De eerste zin:
De oude man was heel zijn leven omringd geweest door onvoorstelbare macht en rijkdom, maar vandaag niet.


De korte inhoud

Luke Dantry is een onopvallende computernerd die voor de denktank van zijn stiefvader werkt en mensen opspoort die via internet hun extremistische denkbeelden de wereld in helpen. Tijdens zijn speurtocht stuit hij op een groep terroristen: The Night Road, verantwoordelijk voor verschillende recent gepleegde aanslagen. Al snel wordt duidelijk dat hun activiteiten tot op heden slechts een vingeroefening waren en dat ze zich voorbereiden op een aanslag die ieder voorstellingsvermogen te boven gaat: Hellfire. Luke denkt dat zijn identiteit niet bij hen bekend is, maar de leden van The Night Road blijken hem op het spoor te zijn. In een wervelende race tegen te klok moet Luke van stad naar stad trekken om achter de identiteit van de leden van The Night Road te komen. En tijdens deze ontmaskeringen komt hij tot schokkende ontdekkingen.


Het volledige rapport
De Texaanse auteur Jeff Abbott, die zichzelf dit jaar een halve eeuweling mag noemen heeft ondertussen al veertien titels bij elkaar geschreven. Maar enkel de vier verhalen die niet tot een van zijn drie series behoren werden naar het Nederlands vertaald.


Vlucht is het meest recente werk van zijn hand dat in ons taalgebied verscheen, maar dateert al uit 2009. Wat meteen opvalt, is de stijlbreuk voor wat betreft de cover: daar waar Paniek, Angst en Woede nog verpakt werden in een strakke, frisse, fotoloze omslag, kreeg Vlucht een meer conventioneel front mee. Misschien heeft het ook wel iets te maken met het feit dat dit laatste werk uitgegeven werd bij De boekerij en de drie vorige titels nog onder de hoede van Mynx het levenslicht zagen.

Maar de buitenkant is niet zo belangrijk. Wat telt is wat er zich aan de binnenzijde verschuilt. En dat is meer dan goed te pruimen. Op vraag van zijn stiefvader legt het hoofdpersonage Luke Dantry via allerhande internetfora anoniem contacten met een massa extremisten, die zich radicaal afzetten tegen ofwel de moslims ofwel het Amerikaanse staatsapparaat. Schertsend noemt hij deze zoektocht Night Road.
Als hij op een dag ontvoerd wordt, blijkt die anonimiteit zeer relatief te zijn, en vast van plan zijn oude leven terug te krijgen besluit hij terug te vechten. Groot is zijn verbazing, als hij ontdekt dat The Night Road echt bestaat en een terroristische beweging blijkt te zijn, die in heel Amerika aanslagen plegen.
Die verbazing wordt nog groter als blijkt dat die aanslagen maar een prelude zijn op een nog groter terroristisch offensief, dat bekend staat onder de codenaam Hellfire.
Ervan overtuigd dat zijn stiefvader het brein is achter deze poging tot ontwrichting van het leven in zijn geboorteland, besluit hij terug te vechten en The Night Road te ontmaskeren. Maar zelf op de vlucht zijnde om uit de klauwen van zijn ontvoerders te blijven is het geen koud kunstje voor een academicus. Naarmate hij dichter bij de kern van die organisatie komt, wordt niet alleen zijn verwarring groter, maar gaan ook zijn achtervolgers steeds driester te werk in hun pogingen hem te stoppen.

Laat ik maar meteen met de deur in huis vallen: Vlucht is een rollercoaster zoals er te weinig geschreven worden. Een vat vol suspense en actie dat al in het tweede hoofdstuk op gang komt en bijna exponentieel toeneemt naarmate er bladzijden omgedraaid worden, waarbij er niet op een dode meer of minder gekeken wordt. Maar tegelijk slaagt de auteur erin om de verwarring van zijn protagonist te projecteren op de lezer: doordat vrijwel niemand blijkt te zijn wie hij of zij lijkt te zijn, en iedereen zijn eigen agenda heeft, is dit een verhaal geworden met weinig houvast voor het publiek met op de koop toe een geslaagd open einde, in de vorm van omgekeerde matroesjkas, dat tot nadenken stemt. 

Los van de actie stuurt de Jeff Abbott zijn hoofdfiguur vertrekkende vanuit hun beider woonplaats Austin, Texas niet alleen doorheen enkele Amerikaanse staten, maar laat hij hem ook neerstrijken in Parijs, wat voor een man op de vlucht een hele onderneming is. Maar niets van deze halve wereldreis komt gemaakt of geforceerd over, want gedreven door zijn rechtvaardigheidsgevoel en zicht op persoonlijke wraak, is een mens blijkbaar tot veel in staat.

Vlucht is een pageturner in al zijn facetten. Alle typerende kenmerken van een actie-verhaal zijn aanwezig: vaart, veel wapengekletter, een verleidelijke vrouw, enz. en natuurlijk wordt er, eveneens conform het genre, weinig aandacht besteed alles wat vertragend zou kunnen werken: de uitwerking van personages en locaties is beperkt tot het absolute minimum en de grenzen van het geloofwaardigheid worden regelmatig opgerokken. Jeff Abbott levert zeer goed werk af in dit marktsegment, maar daar hij veelvuldig uit hetzelfde vaatje tapt – in drie van zijn vier op zichzelf staande verhalen voert hij een achtervolgde man op – moet hij erover waken niet te verworden tot een stramienschrijver.

Jeff Abbott schreef met Vlucht een prachtige thriller in de traditie van The Fugitive, met enkel plotwendingen die Jeffrey Deaver, de meester zelf, waardig zou hebben bevonden. Het is bijna niet te vatten dat er nu al drie jaar lang geen nieuw boek van zijn hand meer in Nederlandse vertaling verscheen. 


Het definitieve verdict: 8/10

 

 

EOB.JPG

20:58 Gepost door Eric Diepvens | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.