06-11-13

VAN DEN HEUVEL Aad - De president

 

vdhadp.jpg

Achterop:
Journalist Paul Weber gaat op zoek naar een verdwenen Nederlandse ontwikkelingswerker in het West-Afrikaanse Costa Guinee. Maar Paul heeft een verborgen agenda. De journalist probeert het lot te achterhalen van ex-president en revolutionair Vincente Robles, met wiens guerrillastrijders Paul ooit wekenlang door de jungle trok. Robles is spoorloos na een bloedige staatsgreep. Alles wijst erop dat het machtige narcoticasyndicaat in Costa Guinee met beide verdwijningen te maken heeft. Paul Weber zet de jacht in op de leider van het drugskartel.

Achteraf:
De Nederlander Aad van den Heuvel is een voormalige journalistieke TV-coryfee. De laatste jaren heeft hij ook naam gemaakt als auteur van spannende boeken. Zijn verhalen, die profiteren van de journalistieke achtergrond van de auteur, worden gekenmerkt door sociaal engagement en de aanklacht van grote sociale en politieke mistoestanden.


De president is al zijn achtste spannende boek. Deze zoektocht naar de goudvis in een Afrikaanse krokodillenvijver, dixit het hoofdpersonage, voert ons naar een fictief staatje in Midden-Afrika, met een schrijnend arme bevolking, en een dictator die zich verrijkt door zijn ziel te verkopen aan een Colombiaans drugskartel. Een achtergrond om U tegen te zeggen die, qua impact, de spannende, verhaallijn bijna volledig overschaduwt.

Aan degelijkheid geen gebrek, want 78-jarige auteur vertelt op zeer onderhoudende wijze zijn verhaal, waarbij de vergelijking met een documentaire of een lezing zelden veraf is. Diepgang te over, maar wellicht een tikkeltje te weinig spanning voor de doorsnee liefhebber van het genre.

Toch is De president alles bij elkaar genomen een slimme roman geworden, die op een kleine inzinking in het middenstuk na, perfect gedoseerd verteld werd. Zalig leesvoer voor de meerwaardezoeker van een auteur die stilaan een vaste plaats veroverd heeft tussen mijn persoonlijke favorieten.

Rapport: 7/10 

EOB.JPG

De commentaren zijn gesloten.