19-11-13

VERSTRAETEN Koen - Zwarte lelie

 

vkzl.jpg

 

Achterop:
Als de verpleegkundige Carl Tingerman een zware beroepsfout maakt, wordt hij gedegradeerd tot assistent van de sinistere dokter Jean-Pierre Musket die zijn kabinet heeft in de kelder van het Corintheziekenhuis. Misket is proctoloog, een arts die zich heeft gespecialiseerd in het laatste eindje van de dikke darm, de aars.
Tingerman wordt stapelverliefd op Betty, de wulpse secretaresse van Musket, en hij raakt danig gefascineerd door de geniale dokter die een wereldschokkende theorie heeft ontwikkeld.
Het lijkt op het eerste gezicht een beetje lachwekkend, maar dan komen allerlei machten en krachten in actie: van een Russische presidentskandidaat tot agenten van het Nobelprijscomité en een katholieke strijdorganisatie.

Achteraf:
De 63 jarige Vlaamse krantenjournalist Koen Verstraete verraste in 2010 met zijn spannend debuut Het Ibrahim comité. Eerder dit jaar verscheen de opvolger, die de titel zwarte lelie meekreeg en die volledig los staat van zijn voorganger.

Zwarte lelie heeft een probleem: een identiteitscrisis Tijdens het lezen raak ik er maar niet uit of dit nu een spannend verhaal is of dat het bedoeld is als satire. Het plot; de serieusheid van vertellen – echt in de traditie van de Britse stiff upperlip – en het feit dat het ingezonden werd voor beide Vlaamse thrillerprijzen doen het eerste vermoeden. Maar de ongeloofwaardigheid van het onderwerp, de absurde personages en het verloop van het verhaal neigen sterk naar het tweede. Feit is dat deze tweeslachtigheid een goede band tussen lezer en boek in de weg staat.

De auteur pakt uit met een gewaagd gegeven. Absurdistan op papier, is misschien nog de beste omschrijving voor dit werk dat even onvoorspelbaar en rommelig tekeer gaat als een bal in een flipperkast Er is slechts een zekerheid: het gaatje staat centraal.

Rapport:
4/10

 

EOB.JPG

De commentaren zijn gesloten.